Kolejne oświadczenie myślenickiego PiS-u

Myślenice, 11.12.2014 r.

Oświadczenie Przewodniczącego Klubu Radnych PiS w Radzie Powiatu Myślenickiego oraz Przewodniczącego Zarządu Powiatowego Prawa i Sprawiedliwości dot. podjęcia współpracy

z panem Józefem Tomalem Starostą Myślenickim.

Mając na względzie dobro Powiatu Myślenickiego i wychodząc naprzeciw oczekiwaniom kierowanym w naszą stronę w dniu 9.12.2014 r. zaproponowaliśmy panu Józefowi Tomalowi

Staroście Myślenickiemu podjęcie rozmów. Ze względu na brak chęci kontaktu w/w terminie z delegacją PiS wyznaczyliśmy kolejny termin spotkania na 10.12.2014 r. na godz. 9.00. Niestety w spotkaniu tym zamiast pana Józefa Tomala jako głównego zainteresowanego, pojawili się jego przedstawiciele, panowie: Tomasz Suś, Bolesław Pajka, Józef Dudzik i Mieczysław Kęsek. Po zaprezentowaniu swoich stanowisk oraz możliwych płaszczyzn współpracy rozstaliśmy się do godzin popołudniowych po czym po raz kolejny dane było nam

spotkać się tylko z przedstawicielami pana Tomala. Nasze kolejne ustępstwa i propozycje również na tym spotkaniu nie znalazły akceptacji ze strony przeciwnej. Pomimo tego poprosiliśmy, aby nasza propozycja ewentualnej współpracy mogła być przedyskutowana w szerszym gronie wszystkich radnych z KWW Forum Ziemi Myślenickiej, Przyjaznego Samorządu Terytorialnego, Ludowców i Platformy oraz Solidarnych Polaków (12 radnych). Do późnych godzin nocnych 10.12.2014 r. oczekiwaliśmy na zgodę i akceptację naszych propozycji. Nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi. Po wykonaniu kolejnego kroku w kierunku

podjęcia współpracy otrzymaliśmy odpowiedź odmowną ze strony w/w komitetów i tym samym pana Józefa Tomala.

Stwarzane pozory przez Starostę Myślenickiego na temat rozmów i chęci jakiegokolwiek porozumienia z 13 osobowym Klubem Radnych PiS w Radzie Powiatu Myślenickiego są pustymi deklaracjami i kolejnym dowodem na to, że za słowami pana Józefa Tomala nie idą żadne czyny. Taka postawa pana Józefa Tomala prowadzi do dalszej destabilizacji sytuacji politycznej oraz paraliżuje wybór organów wykonawczych i uchwałodawczych Rady Powiatu

Myślenickiego. W dalszym ciągu wierzymy, że dobro Powiatu Myślenickiego oraz jego Mieszkańców weźmie górę nad indywidualnymi ambicjami naszych potencjalnych partnerów.

Dlatego ponownie apelujemy do radnych z Komitetów: Forum Ziemi Myślenickiej, Przyjazny

Samorząd Terytorialny, Ludowcy i Platforma, Solidarni Polacy o podjęcie konstruktywnych rozmów o dalszym funkcjonowaniu Rady Powiatu Myślenickiego obecnej kadencji.

Piotr Dziadkowiec

Przewodniczący Klubu Radnych PiS w Radzie Powiatu Myślenickiego

Jarosław Szlachetka

Przewodniczący Zarządu Powiatowego PiS Koordynator ds. wyborów samorządowych PiS 2014