Partnerzy

Jak smakują pieczone: ziemniak i korpiel?

Po raz czwarty pcimski GOKiS pod wodzą Justyny Urban zorganizował tradycyjne Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela. Impreza odbyła się w schronisku na Kudłaczach. Były konkursy na najciekawszą rzeźbę w ziemniaku i na najdłuższa obierkę z ziemniaka. Rywalizowano także w konkursach na największego ziemniaka i karpiela. Podczas zabawy można było spróbować takich, przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Pcimiu rarytasów jak: zupa z karpiela czy wspaniały, wypiekany w piecu chlebowym, wiejski chleb. Były także pieczone w ognisku ziemniaki i karpiele. Śpiewano i tańczono do białego rana. Patronat medialny nad świętem objęła m.in. redakcja „Sedna”.

Na zdjęciu: Jedna z mieszkanek Stróży z największym ziemniakiem przyniesionym na Polanę Kudłacze z okazji Święta Pieczonego Ziemniaka i Korpiela. Foto: Maciej Hołuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *